Dank je wel Coop Bakker en klanten voor de donatie!

Algemene ledenvergadering.  
Dinsdag 5 maart 2019 bij “Strandcafé Het Baken” 53 te Nes Aanvang 20.00 uur.
Download de agenda

En wij gaan gewoon door. Elke dag spoelen er nog kleren, elektronica en plastic aan.

9 januari Zuidwest en bij NAM-locatie                 320 kg
10 januari Ballum – paal 8.400 en Nes – Buren  260 kg
10 januari Paal 21 – 23                                           180 kg
11 januari Paal 8.400 – Paal 12                              260 kg
11 januari Paal 19 – 21                                           140 kg
12 januari Paal 12 – 17.400                                    340 kg
15 januari Sunset-ZW                                             340 kg
18 januari NAM -Paal4                                            200 kg
20 januari Paal 15 tot paal 23                                360 kg
21 januari Paal 13 tot paal 23                                340 kg.

5 febr. P13-16 en Hôn                                            580 kg
6 febr. Oost aan                                                      220 kg
8 febr. P13-16                                                          350 kg
9 febr. Paal 14 - 23                                                  750 kg

5 januari

4 januari

Gemeente Ameland organiseert vandaag een opruim actie

3 januari. Vannacht heel veel spul aangespoeld. Koelkasten, schoenen, slipper, stoelen, bedtoppers, messen, huisdecoratie, koplampen en elektronica bezaaid over het hele Amelander strand! Veel jutplezier !
Omdat de troep blijft liggen, gaan we een opruimdag organiseren. Later meer.

2 januari 2019: Een containerschip heeft in de nacht van dinsdag op woensdag boven het Duitse eiland Borkum 270 containers verloren. 21 daarvan zijn ondertussen aangespoeld op de Wadden.
Op Ameland kwam heel veel plasticverpakkingsmateriaal en koelkasten aan.
In drie containers zit organisch peroxide. Volgens de Kustwacht gaat het om peroxide in poedervorm maar is nog niet duidelijk welke soort het precies is. Afhankelijk van de soort kan peroxide bijvoorbeeld gebruikt worden als bleekmiddel of als grondstof voor vuurwerk. De Kustwacht raadt vinders aan om van het spul af te blijven en de hulpdiensten te waarschuwen. Bron Gemeente Ameland en LC
Annelies van Wijk (Liedfs) interviewde Amelandse strandjutter Gerbrand voor haar podcastserie Jutters. Zo vertelde hij over warme jassen uit zee, een eigenwijze Griekse kapitein en plastic in de buiken van watervogels. Jutters is een podcastserie over betekenisvolle voorwerpen, gemaakt voor online-radioprogramma Waar het schip strand.

Concept en uitvoering: Annelies van Wijk
Muziek en eindmontage: Thomas Bosveld

Luister hier de podcast af: Gerbrand

Vanaf 1 oktober is de BAG Limit éé'n zeebaars!

3/10 - Deze vriendinnengroep maakte ism de Juttersvereniging, een stuk strand bij de Ballumerblinkert schoon. Na een fietstocht waaierde ze uit over het strand en zochten 50 Kg zwerfvuil bijeen.

 

De Juttersvereniging maakt (naast het jutten en vissen) regelmatig het strandschoon van zwerfvuil. COOP Bakker Ameland waardeert dat en wil ons steunen middels de statiegeld actie. Steunt u ons ook?
Doneer uw statiegeldbon! De COOP verdubbelt de eindopbrengst
.

13 sept. De Obs De Zwaluw uit Markelo met 33 leerlingen maakte vanmorgen 1,5 km strandschoon. Dat leverde weer 35 kg afval op.

6 september maakten de oudste kinderen van de Prof. Wassenberghskoalle uit Lekkum een stuk strand bij het Westerpad schoon. (45kg.)
Vrijdag kregen alle groepen een presentatie over de juttersvereniging.

2 en 3 augustus ism Stichting De Noordzee van Paal 19 t/m 24 en van Buren naar Ballum schoongemaakt.

5 juni is het hele strand weer schoongemaakt.

       zie fotolink

29 mei ruimde via een spontane schoonmaakactie het Grafisch lyceum Rotterdam van Paal 20.600 - Paal 22 op en we konden weer 160kg plastic naar de stort brengen.

 

 

28 mei strandschoongemaakt ism Juttersgeluk. 40 KG

De kinderen van de Vrije school De Vuurvogel zochten 23 mei bij Paal 17 - 70 KG vuil. Geweldig.

April 2018. De twee nieuwe Jutwagens zijn aangekomen.
Strandschonmaakdag van de Juttersvereniging 2018 is op dinsdagavond 5 juni om 18.30 uur. Geef je op bij PJ. Borsch 554719 of pj.borsch@gmail.com

Algemene ledenvergadering. Dinsdag 13 maart 2018 bij Hotel De Klok, Hoofdweg 11 Buren Aanvang 20.30 uur.

Download de uitnodiging

12 oktober strnadschoongemaakt met groep 8 van de OBS de Petteflet uit Groningen

Op woensdag 2 augustus ging bij de strandopgang in Buren de Amelander etappe van de vijfde Boskalis Beach Cleanup Tour van start. Wethouder Peter Pot sprak bij de start over het belang van schone stranden en hij complimenteerde de vrijwilligers voor hun inzet. Daarna pakte de wethouder een afvalzak om deel te nemen aan het eerste deel van de opruimactie. De landelijke Beach Cleanup Tour bestaat uit twee routes, één van noord naar zuid en één van zuid naar noord. De noordelijk...e route begon 1 augustus op Schiermonnikoog en de zuidelijke in Cadzand, Zeeland. Op 15 augustus ontmoeten de vrijwilligers van de beide routes elkaar op het strand van Zandvoort.
De stranden van Ameland vormen de tweede etappe in de noordelijke route. De hoeveelheid afval die elk jaar tijdens de actie wordt opgehaald, neemt steeds iets af. Dat betekent dat het Amelander strand geleidelijk steeds schoner wordt.
Bron Gemeente Ameland

Vissers opgelet,
Van 2 tot 7 juli worden er metingen verricht m.b.t. het onderzoek naar effecten zandsuppletie op de natuur. Op de volgende plaatsen wordt gemeten tot 10 meterdiepte: Paal 8.6, 14.2, 19.8 en bij De Hon.

Wil je dit zoveel mogelijk doorgeven aan personen die dit zouden moeten weten.

Start onderzoeken naar effecten zandsuppleties op natuur (download pdf)

15 juni met Jutters en OBS Ter Borch uit Eelderwolde 240 kg. opgehaald tussen Paal 19 en 22.6.

Het strand is weer schoon! . Zie foto link

Dinsdagavond 13 juni 18.30 uur wordt het Amelander strand weer schoongemaakt door de Juttersvereniging. Kom je ook mee helpen?
Je kunt je opgeven via pj.borsch@gmail.com of tel.: 554719
Vanwege het 25 jarig jubileum van de vereniging dit jaar met surprise.
25 jaar Juttersvereniging Ameland
Ruim 25 jaar worden de belangen van de ruim 300 leden - Amelander jutters en de strandsportvissers - behartigd door de Juttersvereniging. Regelmatig hebben zij overleg met de in aanmerking komende instanties en organen.
Omdat in 2016 de Juttersvereniging 25 jaar bestond, worden de activiteiten in 2017 feestelijk gevierd. Bij de jaarvergadering kregen de leden lekker gebak bij de koffie en ook de jaarlijkse strandschoonmaak op 13 juni wordt gezelliger gemaakt en krijgt iedereen een surprise.

30 jaar Blauwe Vlaggen voor strand van Ameland

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International heeft het strand van Ameland voor de 30e keer bekroond met de Blauwe Vlag. Wethouder Nico Oud van de gemeente Ameland ontving het keurmerk vandaag tijdens de Jaarlijkse Blauwe Vlag Ceremonie bij de pier en jachthaven in Scheveningen voor de badstranden van Hollum, Nes en Buren. “We zijn erg trots dat we de Blauwe Vlaggen al 30 jaar mogen voeren”, zegt wethouder Nico Oud. “Voor ons is dit een erkenning van de kwaliteit van het mooie strand van Ameland en dat hebben we mede te danken aan de vele vrijwilligers die zich hiervoor inzetten”.

Donderdag 18 mei maakte 22 personen van De Friesland Zorgverzekeraar tijdens hun bedrijfsuitje het strandschoon. Wat een goed initiatief!

7 maart een goede vergadering gehad met de Jutters. Mooie opkomst, gebak vanwege 25 jarig bestaan en een mooie presentatie over de Malmö en Tartar.

In 2017 is de strandschoonmaakactie op dinsdag 13 juni 2017

De Amelandermusea zijn op zoek naar tastbare herinneringen voor de aankleding van een tentoonstelling over de stranding van de Malmö en Tartar in het Maritiemcentrum. Wie heeft nog iets gejuts uit die tijd en wil het in bruikleen afstaan?.Reactie naar P.J. Borsch

Dinsdagavond 7 maart om 20.30 uur, ledenvergadering van de Juttersvereniging in Sier aan Zee te Hollum

Download de agenda

Milieu week van Sier aan Zee

45 deelnemers van de vaste wal en een prachtige week met wisselend weer. Met de mooie opbrengst van 1700 kg. Bedankt allemaal. (foto link)

Waarschuwing voor pakketjes met drugs op Ameland
Op het strand van Ameland zijn pakketjes gevonden met mogelijk verdovende middelen. De politie roept mensen op die pakjes vinden om die naar het bureau te brengen.
",Wat er precies in zit lijkt op drugs, maar dit moet nog wel onderzocht worden'', aldus een woordvoerder van de politie. Het gaat om langwerpige pakjes die zijn dichtgemaakt met een ballon met sterren erop. Er zijn er tot nu toe twee aangespoeld, maar mogelijk zullen er nog meer pakjes op het strand belanden.

Dinsdagavond 7 maart om 20.30 uur, ledenvergadering van de Juttersvereniging in Sier aan Zee te Hollum

Download de agenda

De Juttersvereniging werkt samen met Sier aan Zee in de voorjaarsvakantie  aan een milieu Juttersweek. Voor meer informatie:

http://sieraanzee.nl/milieujutters-arrangement/

 

2 augustus een leuke strandschoonmaak met Stichting De Noordzee i.s.m. Juttersvereniging Ameland . Mooie opkomst van ruim 40 personen en een opbrengst van 425 kg plastic afval. Start en stop in het Standhuys te Buren en van Paal 17 t/m 23 schoongemaakt.

Geslaagde Jutmiddag met de kinderen van de Toel

Leuke Jutmiddag voor de kinderen van De Toel i.s.w.m. De Juttersvereniging
Woensdag 20 juli hebben we voor de kinderen van groep 4 t/m 8 een gezellige strand(jut) middag. Van 11.45- 16.15 uur. Verzamelen is bij strandopgang Buren. Voor meer informatie zie de flyer. Er zijn nog een paar plaatsen vrij, opgeven is verplicht via detoel@scw-ameland.nl

Het strand is weer schoon. Er is 1360 kg. plastic opgeruimd.
Een paar foto;s van vanavond.
Het was een geslaagde schoonmaakactie en veel deelname.

Foto link van de Jutters

Foto link van Jan Spoelstra

Beste jutter,
Het bestuur heeft besloten om dit jaar op dinsdagavond  7 juni  vanaf 18.30 uur  per dorp een gedeelte van het strand schoon te maken. 

Graag opgeven bij :
Hollum            Pieter Jan Borsch        tel: 554719 / 06-23462197      E: pj.borsch@gmail.com  
Ballum             Arend Visser               tel: 556380 / 06-57581288      E: af.visser@knid.nl
Nes                  Hans Spoelstra            tel: 542816 / 06-45383454      E: h.spoelstra01@knid.nl
Buren              Richard Veltman         tel: 06-20620933                     E: info@veltmanmarine.com

Belangrijk: Omdat het vuil na afloop direct in een afvalcontainer wordt overgeslagen, moet bij het opladen van de wagens het vuil direct gescheiden worden in chemisch-, glas- en ander afval. Hout nemen we niet mee, dat is voor de jutters.
                                                                                Het Bestuur.  

De miliueu Jutters van Stayokay Ameland hebben i.s.m. De Jutters van Ameland bijna 4 ton vuil van het strand gezocht in de voorjaarsvakantie.

Lees hier waarom en hoe je als Amelander lid kunt worden van de Juttersvereniging.
Donderdag 10 maart 2016 is de Algemene ledenvergadering in Ballum.
Download de agenda

50 jaar geleden op 28 oktober, strandde de Panagathos. Gerbrand Bruin zette die dag nog eens op papier voor Persbureua Ameland.

Panagathos vijftig jaar voor kust Ameland

26 augustus wordt het strand op Ameland schoongemaakt via de Boskalis Beach Cleanup tour, die in 27 dagen langs de hele Nederlandse kust gaan.

Kom helpen op Ameland en geef je snel op via: www.beachcleanuptour.nl/

 

En de schoonmaakactie van Stichting De Noordzee haalde de krant en leverde 440 kg. afval op.

20 aug. 2015 werd het Amelander strand als schoonste strand van de Wadden verkozen !!

9 juni is het strand weer schoongemaakt met de jutters. De opbrengst van de bijna volle vrachtwagenbak is 1660 kg.

Leuke website: iedereeneenstrandjutter met filmpje
De jaarlijkse schoonmaakdag van de Juttersvereniging is op dinsdagavond 9 juni om 18.30 uur.
Opgeven bij pj.borsch@gmail.com
Download hier de Nieuwsbrief februari 2015 Natura 2000
Download hier de samenvatting van het beheersplan Natura 2000
De agenda voor de jaarvergadering op dinsdag 10 maart 2015.

De Juttersvereniging hielp bij de strandschoonmaakactie van de milieujutters van Stayokay Ameland. 3580 kg vuil werd opgehaald.

foto: fam. J. Woltjerfoto: fam. J. Woltjerfoto: fam. J. Woltjer

19 en 21 januari 160 KG plastic opgehaald.

30 december Hout op strân !!!!

25 okt. de eerste wagen rommel van Zuidwest, na de storm van 22 okt.

Verslag van de schoonmaakdagen i.s.w.m. Stichting de Noordzee en Mybeach.
Er werd 500+ 300 = 800 Kg vuil opgehaald.

Lees het verslag op:http://www.noordzee.nl/

Stichting De Noordzee gaat van 1 /m 31 augustus weer de hele Noordzeekust opruimen, tijdens de Boskalis Beach Cleanup Challenge. Zie ook www.noordzee.nl/tour 

Op 29 en 30 augustus komen ze de Noordzeestranden op Ameland weer schoonmaken. Met hopelijk veel hulp van vrijwilligers!  Kom je ook?

Elke ochtend om 10.00 verzamelen en presentatie in betreffende paviljoen. Planning:
29-aug Ameland (Oranjeweg, Beachclub the Sunset) – Ameland (Strandweg) 
30-aug Ameland (Strandweg, Buren van Nes)– Ameland - Oerd

 

Het bestuur van de Juttersvereniging wil iedereen bedanken voor de hulp die geboden is bij het schoonmaken van het strand op 17 juni j.l.

Er is maar liefst 3300 kg opgehaald !!

Dinsdag is het hele strand weer schoongemaakt door de Jutters en vele helpende handen (plm. 120 personen). Nel Wijnberg maakte foto's hiervan.

 

De jaarlijkse strandschoonmaak avond van de Juttersvereniging is dinsdag 17 juni 2014 om 18.30 uur.

Opgeven bij Ellert Blokker. tel.: 0622371030 of e.blokker@knid.nl
(leden opgeven volgens briefje)

 

Wij jutten afval. Het gehele jaar kunnen leden van de Juttersvereniging met de KIMO-aanhangwagen een deel van het strandschoonmaken. Anton en Paul deden dat gisteravond.

14 mei opening van MYBeach

Van 11 t/m 18 mei is de opening van het MyBeach-seizoen, in deze week zal op 24 locaties aan de kust een MyBeach geopend worden. U bent van harte uitgenodigd om op 14-mei aanwezig te zijn bij de opening van MyBeach bij Buren van Nes in Ameland download het programma

 

Van Texel kregen we het bericht dat er binnekort een nieuw boek op de markt komt over jutten. En wel:  Jutters en Strandvonders van Texel, door Klaas Uitgeest, Joop Rommets en Nico Volkerts. Lees hier  meer.

De jaarlijkse strandschoonmaak avond van de Juttersvereniging is dinsdag 17 juni 2014 om 18.30 uur.

Opgeven bij Ellert Blokker. tel.: 0622371030 of e.blokker@knid.nl

Ledenvergadering op dinsdag 11 maart 2014 om 20.30 uur in de Klok te Buren.
download de agenda.

17 t/m 21 februari Milieu jutten met Stayokay Ameland.
De Juttersvereniging helpt hierbij met vervoer, helpende handen en afvoer van de tonnen opgeruimde rommel.
Totale 3040 kg plastic en andere troep van het strand en kwelder gehaald.


Lees hier de de verslagen van de 2 schoonmaakacties.

1 ste dag:  22 augustus
 2 de dag: 23 augustus

22 en 23 augustus worden er hele stukken strand op Ameland schoongemaakt door MY Beach.
Voor meer info en opgave  http://www.mybeach.info/

Uitnodiging voor de opening van MyBeach bij "de Buren van Nes" op 28 juni 2013 download uitnodiging en programma

 

De Juttersvereniging was natuurlijk aanwezig met KIMO wagenLees hier meer

 

11 juni is het gehele strand van Ameland weer onder handen genomen door vele Jutters van Ameland. Onder het motto "vele handen maken ligt werk", gingen ruim 100 mannen, vrouwen, leerlingen BWS, bewoners Zorgcentrum de Stelp, gasten enz. het strand op met als resultaat een bak vol plastic (2,5 ton).

Foto link (foto's van Nellie, Klaas, Richard, Anton en Tineke)

23 en 24 april strandschoonmaken met de leerlingen van het Novalis en Koningin Julianaschool. Ruim 900 kg vuil werd opgehaald.

6 maart werd er op de ledenvergadering afscheid van de bestuursleden Jaap Boersma en Gerbrand Bruin genomen. Zij hadden 20 en 22 jaar in het bestuur gezeten. Ellert Blokker en Pieter Jan de Boer volgen hen op.
11 juni 2013 wordt het strand weer schoongemaakt door de Jutters. Aanvang 18.30 uur.

25 febr. t/m 1 maart hielp de Juttersvereniging de Milieu-Jutters van StayOkay met strandschoonmaken.
Hier foto's van op weg en tussen de Oerd duinen.

6 maart is er weer een ledenvergadering van de Juttersvereniging Ameland in de Stayokay Ameland te Hollum. Aanvang 20.0 uur download de agenda
Gezocht tropische drijfzaden download flyer
Artikel in Ameland Inzicht 3de editie over strandschoonmaken. download hier

Het strand is weer schoon !

Er is 2800 kg vuil opgehaald en 140 kg oud ijzer!

De Jutters van Ameland gaan dinsdag 19 juni om 18.30 uur het strand schoonmaken.
Komt u ook helpen?

Opgeven bij P.J. Borsch tel.: 554719 / 0623462197 of pj.borsch@gmail.com

Piet Metz in het AD over de dag van de Jutter op Texel (download artikel)

Cor de Boer overhandigd Jan Uitgeest z’n  cadeau voor het museum. Foto's  Gerbrand Bruin

Pieter Jan had namens de Amelander Jutters, een Rixt van het Oerd meegenomen. Foto's Gerbrand Bruin

12 mei Juttersdag op Texel download krantenartikel

21 maart verliet Jan Mollema het bestuur en kreeg een wandbord als dank voor zijn inzet.

 
Link naar: Strandgebruik publieke avond Ameland
Dinsdag 19 juni is de jaarlijkse strandschoonmaak dag
12 mei Juttersdag bij Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora op Texel
21 maart Ledenvergadering om 20.30 uur bij Eetcafé de Boerderij in Ballum. Download de agenda
3-8-2011 Een artikel over Jutten in het Reformatorisch Dagblad.    download hier
30 juli weer hout op strand. Nu bij Buren ( Lees verslag van Nanne Nicolai)


25 juli
Houtpakketten aangespoeld op Ameland ( Lees verslag van Nanne Nicolai)

Bekijk filmpje van de Malteser coaster op youtube

Veel onduidelijk over aandrijven hout bij Ameland
HOLLUM - Er is nog veel onduidelijk over het hout dat zondag van de Maltese coaster RIG in de Noordzee is gevallen. Twee pakketten zijn vanmorgen vroeg op de kust van Ameland gespoeld. Verder zijn er vier pakketten door een onderaannemer van Rijkswaterstaat geborgen. Ook visserboten zouden hout aan boord hebben genomen. Daarom is het onduidelijk wat er morgenochtend vroeg bij hoog water op de stranden aan zal spoelen. Het draaien van de wind kan er zelfs voor zorgen dat het hout weer terug op de Noordzee verdwijnt.
Bron: LC.nl

Nes - Het hout is vanmorgen vroeg rond 5:00 al op het Zuidwest bij Hollum geborgen.
Dit weekend verloor een kustvaarder op Noordzee een 20 pakken hout. Vissers hebben een tien pakken uit het water gevist. Bijna al het hout is al geborgen. Enkele pakken zouden nog al dan niet verpakt rond kunnen zwerven op zee.
(Bron; Ameland.org)

Nes. – Dit weekeinde (23-24 juli) heeft een onder  Maltese vlag varende schip  op de Noordzee, boven de Waddeneilanden,  een deel van zijn  deklading verloren. Vijftien tot twintig pakketten hout gingen overboord.
(Bron; Ameland.org)

Iris Hermans schreef een leuk artikel over Jutten en de strandschoonmaakdag in de Telegraaf van donderdag 23 juni (pagina 5) . Download hier de pdf van dit artikel (1 MB)

Het strand is weer schoon. Ruim 100 personen hebben weer geholpen om het strand van paal 1 t/m paal 19 schoon te maken.

Geacht lid, 

Het bestuur heeft besloten om dit jaar op dinsdagavond  21 juni  om 18.30 uur  per dorp een gedeelte van het strand schoon te maken. 

Wil jij je hiervoor zo spoedig mogelijk opgeven bij :  

Hollum:           Pieter Jan Borsch      tel: 554719 / 554477 / 06-23462197
Ballum:           Jan Mollema               tel: 554678 / 06-27543057
Nes    :            Hans Spoelstra          tel: 542816 / 542365 / 06-45383454
Buren :            Richard Veltman        tel: 06-20620933  

Belangrijk: Omdat het vuil na afloop direct in een afvalcontainer wordt overgeslagen, moet bij het opladen van de wagens het vuil direct gescheiden worden in chemisch-, glas- en ander afval. Hout nemen we niet mee, dat is voor de jutters.

             Het Bestuur.    

Het gehele jaar kunnen leden van de Juttersvereniging met de KIMO-aanhangwagen een deel van het strand schoonmaken. Zo kunnen we met elkaar zorgen, dat het strand schoon blijft.

 Je kunt dit afspreken met:

Gerbrand Bruin  tel. 554492 / 06-11156771

Anton Kiewiet     tel. 542746 / 542845 / 06-55574070

 

8 juni weer met het Augustinus college uit Groningen een stuk strand schoongemaakt.
  Van het     afval werd een "kunstwerk" gemaakt.
  We kregen foto's van Miranda Harsveld.


Dinsdag 21 juni gaan de Jutters van Ameland om 18.30 uur het strandschoonmaken.

Komt u ook helpen?
Opgeven bij P.J. Borsch    Tel: 554719 of pjborsch@gmail.com

 

Op de jaarvergadering van 16 maart is de jaarlijkse strand schoonmaakdag vastgesteld op

dinsdag 21 juni 2010 om 18.30 uur. Hou deze datum vrij.

Er werd afscheid genomen van de penningmeester Antonius Mosterman en bestuurslid Devid Appelman. Tevens werden Kees Bakker en Hans Spoelstra als nieuwe bestuursleden benoemd.

Na afloop van de vergadering werd er een film uit 1937 over de Duitse Haring (logger) visserij vertoond. "Op zee gevangen Op zee gekaakt Op zee gezouten"

Woensdag 16 maart 2011 is de jaarlijkse ledenvergadering om 20.30 uur
bij Hotel de Jong  in Nes.
Download de agenda
Vanaf 15 september tot 1 mei mogen alle Amelanders, ook niet leden, weer op het strand rijden.

9 sept. 2010:

Vier sterren voor ‘zeer schoon strand’ van Ameland ( lees persbericht gemeente Ameland)

Ondanks de regen en het onweer, is dinsdagavond 8 juni weer een groot deel van het Amelanderstrand schoongemaakt. Dat men niet voor niets een nat pak heeft gehaald, bewijst de overvolle bak vuil na afloop (3100 kg, bijna 20 kuub)

     

en klik hier voor meer foto's van het strandschoonmaken.

Dinsdag 8 juni gaan de Jutters van Ameland om 18.30 uur het strandschoonmaken. Komt u ook helpen?
Opgeven bij P.J. Borsch    Tel: 554719 of pjborsch@gmail.com

Op de jaarvergadering van 17 maart is de jaarlijkse strand schoonmaakdag vastgesteld op 8 juni 2010 om 18.30 uur. Hou deze datum vrij.

Er werd afscheid genomen van de secretaris Sybrand v.d. Haring en bestuurslid Ruurd Spoelstra en tevens werden Anton Kiewiet en Richard Veltman als nieuwe bestuursleden benoemd.

Na afloop van de vergadering werden er twee films bekeken van Pim Korve en Klaas Reinigert.

Woensdag 17 maart is de jaarlijkse ledenvergadering om 20.00 uur bij Hotel de Klok in Buren.

Download hier de agenda

Na afloop is er een film van Pim Korver over de berging in 2008 van het achterschip m.s. “MSC NAPOLI” in de Lyme Bay voor de Engelse zuidkust. Berging is uitgevoerd door Klaas Reinigert en Paul Glerum van Bergingsbedrijf Global Response Maritime BV.

Wilt u voorkomen dat de minister van LNV de traditie om met staand want vanaf het strand te vissen

 gaat verbieden, teken dan deze petitie.

De petitie kunt u bekijken via http://www.petities.nl/petitie/behoud-van-traditioneel-vissen-met-staand-want-vanaf-de-kust

Heeft u vragen over deze petitie, neemt u dan contact op met de petitionaris: vmj-gales@versatel.nl

17 oktober:
Op Terschelling en Vlieland spoelen vaatjes / tonnen / jerrycans aan met een licht bijtende inhoud. De kans bestaat dat een deel  aanspoelt op Ameland. De gemeente adviseert iedereen af te blijven van dergelijke vaatjes / tonnen en andere verdachte stoffen. De gemeente verzoekt iedereen die verdachte vaatjes / tonnen / jerrycans aantreft op het strand  om dat te melden bij de heer W. Kiewiet: 06 - 55 78 15 03.

De burgemeester van AmelandAlbert de Hoop 

6 t.m 15 oktober. Er is voor elk wat wils te jutten. Printers, snoep, jassen, stofzuigers, fietswielen en isolatiemateriaal. De containers geven hun inhoud prijs.
6 okt. Na de containers, spoelen er nu printers aan. Lees meer op Persbureau Ameland
foto Janke Nobel4 okt. 2009: Containers bij paal 21. Lees het nieuws op Persbureau Ameland en Ameland internetkrant
Heel veel touwOp 23 juni 2009 is het strand weer schoongemaakt. In ruim twee uur tijd werd er met plm.
140 man / vrouw het zwerfvuil van het strand gezocht.
De Juttersvereniging Ameland maakt dinsdagavond 23 juni 2009 voor de 17de keer het strand schoon.
18 kilometer stand wordt onder handen genomen. De "jutters" worden in ploegen verdeeld en beginnen bij Zuid West, de badstranden van Hollum, Ballum en Buren en bij paal 17 met hun werkzaamheden. De leden van de Juttersvereniging, partners, kinderen en gasten steken de handen uit dan uit de mouwen. Op deze avond, word vanaf halfzeven 's avonds het strand systematisch ontdaan van al het afval.
Met behulp van trekkers en wagens word het vuil verzameld en naar een container op het parkeerterrein bij Ballum gebracht.Wilt u ook meedoen? Mail dan pj.borsch@gmail.com
Download hier de VOORLOPIGE kaart Strandgebruik Ameland (pdf 2,37 MB),  die op de jaarvergadering van 3 maart jl.
was in te zien.

Wat te doen als je een Noorse Stormvogel vindt

Als iemand een noordse stormvogel vindt dan moet hij in een plastic zak gedaan worden.
In de kapschuur bij Staatsbosbeheer staat een kleine vriezer waarin de vogels gestopt kunnen worden.
Zorg ervoor dat er een papier bij wordt gedaan met de volgende gegegevens:
1.Nummer van de strandpaal waar de vogel gevonden is.
2.De vinddatum
3.De naam van de persoon die hem heeft gevonden

Er liggen plastic zakken bij de vriezer waarin de vogels gestopt kunnen worden, maar het mag ook in een gewone
Plastic-zak of vuilniszak. Ook liggen er invulformulieren. Graag deze invulformulieren ook even in een aparte zak
 bij de vogel stoppen, want soms wordt dit papier onleesbaar door vuil en olie. Dan is de vogel niet meer bruikbaar
en dat is jammer van de moeite.

N.b. De vogel is alleen goed herkenbaar aan zijn snavel. Daar zitten altijd twee buisjes bovenop !

 klik voor een grote foto van de Stormvogel.

Hollum – woensdag 4 maart werd de Juttersvergadering in het gastvrije “Onder de Vuurtoren” gehouden. Ruim 50 leden woonden de vergadering bij. Belangrijke punten waren de jaarlijkse strandschoonmaakactie, die in 2009 op 23 juni wordt gehouden en Natura 2000.
De Juttersvereniging heeft als vereniging het afgelopen jaar ruim 20 ton troep van het strand gehaald en verleend medewerking bij opruimacties van scholen en bij het milieujutten van Stayokay Ameland in de voorjaarsvakantie.
In de pauze was de voorlopige ingetekende kaart met de bestaande gebruiken, in te zien. Er zullen nog diverse vergaderingen voor de adviesgroepen (BOG+ en klankbordgroep) volgen, voordat deze kaart vastgesteld word. De Juttersvereniging is in deze werkgroepen vertegenwoordigd.
Na de vergadering werd er een presentatie door dhr. Jan Andries van Franeker, bioloog van de Texelse vestiging van het onderzoeksinstituut IMARES gehouden over het verband tussen de vervuiling in de zee en Noordse Stormvogels en hoe de Jutters aan dit onderzoek hun bijdrage kunnen leveren.

De ledenvergadering van de Jutters is op 4 maart 2009, om 20.30 uur in het Pannenkoekenhuis te Hollum. Download

de agenda.

In het Recycling magazine van oktober 2008, aandacht voor de Juttersvereniging (www.recyclingmagazine.nl).

Vondstenavond van strand-  en bodemvondsten.

Donderdag 20 november 2008,
aanvang 19.30 uur,  locatie restaurant ‘De Piraat’ aan de veerdam te Nes.

Deze avond wordt georganiseerd door de stichting ‘Ouwe Pôlle’ in samenwerking met de stichting ‘Verdronken Geschiedenis’. Het doel van deze vondstenavond is om meer inzicht te krijgen in de oudste geschiedenis van Ameland. Zoals we allen weten is ons eiland eeuwenlang aan erosie onderhevig geweest waardoor er bewoningsresten in zee zijn verdwenen. De ervaring heeft geleerd dat een deel van deze bewoningsresten
weer op het strand aanspoelen. Wij nodigen vinders van harte uit op deze avond de door hen gevonden objecten in welke vorm dan ook, te laten beoordelen door een panel van deskundigen. De objecten worden beoordeeld op ouderdom en gebruik waarna ze worden gefotografeerd en op een vondstenformulier worden beschreven.
Om de oudheidkundige waarde te kunnen beoordelen is de vindplaats eveneens van belang. Uiteraard blijven de vondsten eigendom van de vinder. Alle vinders, maar ook belangstellenden zijn van harte welkom.

18 juni. Heel het strand weer door de Jutters, partners en gasten schoongemaakt. Foto's

Het bestuur heeft besloten om dit jaar op woensdag 18 juni a.s., om 18.30 uur,  per dorp een gedeelte
van het strand schoon te maken. 

Wil jij je hiervoor opgeven bij :  

Hollum:            P.J. Borsch                  tel: 0519- 554719 b.g.g. 554477
Ballum:             J. Mollema                   tel: 0519- 554678
Nes    :             A.A. Mosterman          tel: 0519- 542559
Buren :             S. v.d. Haring               tel: 0519- 543156 b.g.g. 542130

Belangrijk: Omdat het vuil na afloop direct in een afvalcontainer wordt overgeslagen, moet bij het opladen
van de wagens het vuil direct gescheiden worden in chemisch-, glas- en ander afval.
Hout nemen we niet mee, dat is voor de jutters.
                                                                                                                   
 
Het Bestuur.

Tip! Het bestuur van stichting  De Ouwe Pôlle heeft het voornemen om, in samenwerking met het Fries Museum, in november 2008 ( 20 nov.?) een determinatieavond te organiseren, met de titel ‘Verdronken geschiedenis’.
Op deze avond kan men oudheidkundige bodemvondsten en met name strandvondsten laten beoordelen door deskundigen. Onder leiding van de conservator-/archeoloog Evert Kramer zullen onder ander Albert Oost en Egge Knol als deskundigen, de door u getoonde voorwerpen beoordelen op ouderdom en historische waarde.
Komt allen en neem mee het object,  waarvan u denkt dat dit van historische waarde is of kan zijn, nadere informatie volgt.
 DHz

12 mrt. Op de ledenvergadering kwamen o.a. Natura 2000, het KIMO project, Milieu jutten, het hout en de bananen
en het jaarlijkse strandschoonmaken aan de orde. Wagens vol hout, tassen vol bananen en tonnen vuil zijn er van het strand gehaald. Jan Mollema en Piet van Tuinen zijn in het bestuur herkozen. De jaarlijkse strandschoonmaakdag is vastgesteld op woensdag 18 juni om 18.30 uur. De gemeente Ameland trakteerde op gebak i.v.m. het schoonste strand van Nederland in 2007 en met een leuke film over houtvissen werd de
vergadering afgesloten.
09-02-2008 Weekend portret,  een mooi artikel in het Algemeen Dagblad over de Amelander jutters:
Piet de Jong, Toon Mosterman, Piet Metz en Henk de Jong. Download het pdf bestand (464 kb)  hier.
De ledenvergadering is op woensdag 12 maart, om 20.30 uur in "de Boerderij" te Ballum.
Download de agenda
Nieuwe luchtfoto's van het Amelanderstrand. Klik hier.
In de krokusvakantie werden de milieujutters van de Stayokay Ameland geholpen door Amelander Jutters
en er werd ruim 3 ton vuil opgehaald.
14 januari vond Piet Metz een kluis op het strand.
Nu maar afwachten wat er in zit.....
7 jan. 2008 gaf voorzitter Pieter Jan Borsch bij de Vrouwen van Nu een lezing over de Juttersvereniging, het jutten
en alles wat daar verder mee te maken heeft.

 

20-12-2007 Rijden met motorvoertuigen op het strand

Op 22 februari 2007 trad de “Beleidsregel voor het rijden in natuurgebieden met motorvoertuigen” in werking.
Deze beleidsregel is inmiddels aangepast. Voor de eilandbewoners verandert er niets. Voor de niet-eilandbewoners is het beleid versoepeld. De aangepaste beleidsregel treedt op 20 december in werking en is te vinden op www.ameland.nl of op te vragen bij de afdeling VROM. Voor meer informatie
kunt u contact opnemen met Carina Smid via telefoonnummer (0519) 555 529.

December: KIMO jutters

foto Dirk VisserDit keer boomstammen!

26 november 2007 spoelden er boomstammen op het Amelander strand aan.

 De stammen zijn drie meter lang en hebben een doorsnee van plm. 30 centimeter.

Bananen te koop bij de Snuusterij7 november 2007:
Bananen op het strand van Ameland
.

Bij Terschelling zijn negen containers van het schip Duncan Island in de Noordzee gevallen.
Een deel was gevuld bananen.
Zeker een container is opengebroken waardoor duizenden trossen groene onrijpe bananen
op de stranden van beide Waddeneilanden aanspoelen.
Bij de Snuusterij in Hollum Ameland zijn vandaag de bananen "Gratis"

Bananenrecepten Bakbananenrecepten

5 oktober 2007

Ameland heeft schoonste strand van Nederland

Op vrijdag 5 oktober maakte de directeur van de ANWB, Guido van Woerkom, in Noordwijk de winnaar van de verkiezing bekend. Ameland liet in deze strijd Bergen en Den Haag achter zich en mag als enige het predikaat “Schoonste strand van Nederland 2007” voeren. download hele persbericht

Ameland genomineerd voor “Schoonste strand van Nederland 2007”

27.09.2007 Ameland is dit jaar voor de tweede keer genomineerd voor de prijs die in het leven is geroepen om het zwerfafval langs de Nederlandse kusten terug te dringen.
 In opdracht van Stichting Nederland Schoon bezochten inspecteurs van de ANWB voor het vijfde achtereenvolgende jaar alle 93 Noordzeestranden. Tijdens hun bezoeken in het zomerseizoen, inspecteerden zij de stranden. Naast Ameland werden ook de gemeenten Bergen en Den Haag genomineerd.
 Uiteindelijk zal een jury de uitslagen beoordelen. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking op 5 oktober in Noordwijk.

Jutters schonen strand Ameland (pdf bericht uit de Nieuwe Dockumer Courant van 19-9-2007)
Strand-schoonmaakactie 2007.  
De Juttersvereniging Ameland maakte woensdagavond 20 juni voor de 15de keer, 18 kilometer strand schoon. Jutters, partners, kinderen, gasten en 2 schoolreis groepjes, staken de handen uit de mouwen en met behulp van trekkers en wagens werd het vuil verzameld en naar een container op het parkeerterrein bij Ballum gebracht. Totaal werd er 12 m3 afval opgehaald.

Fishing for Litter
Woensdagavond om 20.30 uur werd, als officiële start van het project
Fishing for Litter van KIMO op Ameland,  een Big Bag gevuld door burgemeester
Albert de Hoop en het bestuur van KIMO Nederland en België,
met het door de
Jutters gezochte vuil
. Antonius Mosterman en Gerbrand Bruin waren aanwezig
namens
het bestuur van de Juttersvereniging Ameland.

De algemene bestuursvergadering KIMO Nederland en België is 21 juni 2007 op Ameland.

Geacht lid, 
Het bestuur heeft besloten om dit jaar op woensdag 20 juni a.s., om 18.30 uur,  per dorp een
gedeelte van het strand schoon te maken.
Wil jij je hiervoor zo spoedig mogelijk opgeven bij :

Hollum:            P.J. Borsch                  tel: 554719 b.g.g. 554477
Ballum:            J. Mollema                   tel: 554678
Nes    :             A.A. Mosterman          tel: 542559
Buren :             S. v.d. Haring              tel: 543156 b.g.g. 542130

Belangrijk: Omdat het vuil na afloop direct in een afvalcontainer wordt overgeslagen, moet bij het
opladen van de wagens het vuil direct gescheiden worden in chemisch-, glas- en ander afval.
Hout nemen we niet mee, dat is voor de jutters.  

Het Bestuur.

23 mei: De Juttersvereniging Ameland heeft een eigen domeinnaam

Aanwijzing Natura 2000-gebieden: Wadden-tranche

In het waddengebied worden zeven nieuwe Natura 2000-gebieden aangewezen. Deze aanwijzing
is nog niet definitief, het gaat om ontwerpbesluiten. In de inspraakperiode van 23 mei tot en met
3 juli 2007
kan iedereen zijn mening geven over deze besluiten. Er zijn in deze periode
informatiebijeenkomsten, hoorzittingen en informatie-spreekuren. Meer informatie en documentatie
is beschikbaar via de pagina's over de Wadden-tranche http://www2.minlnv.nl/thema/groen/natuur/Natura2000_2006/Wadden/Waddentranche.htm.

Lees dit goed en laat je mening voor 3 juli 2007 weten aan het bestuur!!!

1 2 mei 2007 was de Nationale Juttersdag op Texel
60 jutters van de
Noord- en Zuid Hollandse- en Friesekust, Afsluitdijk, en de waddeneilanden  waren present op de Juttersdag op Texel. Voor de tweede keer georganiseerd door Schipbreuk en Juttersmuseum Flora.
Het museum werd bekeken, er werden verhalen verteld door diverse jutters, sterke verhalen, vondsten getoond, bewondert en uitgewisseld.

Koninginnedag 2007: Juttersfeestwagens

Een aardige link naar het weblog van Dick Jansen, die voor Omrop Fryslân een dag op Ameland aan
het werk is geweest.
Daarin o.a. 2 filmpjes van Dirk Visser en Piet de Jong.

Juttershout vrijgegeven
Verleden week zondag heeft tijdens de storm de coaster Cosmea haar deklast van 1000 kuub hout boven de waddeneilanden verloren. Op dinsdag 20 maart is daarvan een groot deel op het strand van Ameland aangespoeld. Vele Amelanders zijn in de weer geweest met het bergen van het hout.
Inmiddels heeft de verzekeringsmaatschappij van de eigenaren van het schip en het hout laten weten af te zien van terugname.
De burgemeester/strandvonder dankt allen voor hun inzet bij de berging van het hout en voor de goede sfeer op het strand. En dat iedereen er maar veel plezier van mag hebben!

20 maart 2007 hoät op strân.
Lees: Leeuwardercourant.pdf , Persbureau Ameland.pdf .
Bekijk de foto's van Jan van Os en Jan Spoelstra

Een grafkist van juttershout.pdf (140 kb)

De Jutters gaan woensdag 20 juni 2007 om 18.30 uur het strand weer schoonmaken. Komt u ook helpen?
Aanmelden bij: P.J. Borsch 0519-554719 of mail

De ledenvergadering van de Jutters op 23 februari j.l. is goed bezocht. Ruim 40 personen praatten mee over het afgelopen jaar en de toekomst.

Alle Amelanders hebben een collectieve ontheffing voor het rijden op het strand en de strandovergangen in het winterseizoen (van 15 september tot en met 30 april en de herfstvakantie regio noord van 19.00 uur tot 08.00 uur)

Gemeente Ameland gaat in samenwerking met de Jutters meedoen aan het project "Fishing for Litter" van KIMO,
een Europese milieuorganisatie voor lokale overheden rond de noordelijke zeeën.
Op de strandovergangen komen Big-bags, waar de Jutters het op strand gevonden afval in kunnen doen.
De gemeente voert het vuil af.

Leden die een ander/ nieuw voertuig aanschaffen kunnen kosteloos een nieuwe sticker halen bij het bestuur van de Juttersvereniging Ameland. Wilt u dan wel de sticker van uw vorige voertuig verwijderen?

Juttersdag op Texel: alle jutters zijn welkom op zaterdag 12 mei bij het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora
Pontweg 141.
Ontvangst 10.00 - 11.00 uur, daarna een gezellig programma.